W Saloniku Literacko-Artystycznym Biblioteki Miejskiej przy ul. Jana Kilińskiego 16 odbył się wykład w formie prezentacji pt. „Interakcje leków z żywnością w chorobach układu krążenia i cukrzycy”, który przedstawiła dietetyk Patrycja Kalbarczyk.
Pani dietetyk wykład zaczęła informacją o coraz częściej spotykanym zjawisku nadużywania leków przeciwbólowych przez Polaków (2 mld tabletek rocznie), z których tylko 8% jest zapisanych przez lekarzy. Mówiąc o podawaniu insuliny ludzkiej w cukrzycy, prelegentka szczególną uwagę zwróciła na regularne odżywianie, tj. 5-6 posiłków dziennie (śniadanie, obiad, kolacja), w tym posiłki dodatkowe, które zapobiegają niedocukrzeniu.
Osoby słuchające wykładu mogły dowiedzieć się również o tym, że suplementy diety, słodycze, czy nawet szklanka soku lub mleka mogą zaburzyć wchłanianie leku, powodując groźne dla zdrowia powikłania. Przykładem takiego negatywnego działania jest połączenie żywności zawierającej witaminę K (np. brokuły, sałata, kiwi, szpinak) z lekami przeciwzakrzepowymi, co może doprowadzić nawet do udaru lub zatoru. Szkodliwe dla organizmu może też być picie soku grejpfrutowego, który spowalnia metabolizm wielu farmaceutyków, doprowadzając do groźnego wzrostu ich poziom w organizmie chorego.
Pani dietetyk zwróciła szczególną uwagę na to, że przy zażywaniu leków należy pamiętać o zaleceniach lekarskich, dokładnym czytaniu ulotek załączanych do leków oraz o ograniczaniu do minimum zażywania preparatów bez recepty.
Wykład, który odbył się w ramach cyklicznych spotkań edukacyjnych o tematyce promocji zdrowia, zorganizował Urząd Miasta Inowrocławia we współpracy z Biblioteką Miejską im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu.